Pages - Menu

Resepi Puding Karamel Kelapa



Resepi Puding Karamel Kelapa

BAHAN A:

1 tin krimer sejat marigold (atau yg sewaktu dgnnya)

20 gm gula kastor

2 biji telur

2 sudu kecil esen vanilla

2 sudu kecil esen kelapa

BAHAN B (KARAMEL):

100 gm gula kastor

3 sudu besar air

CARA MENYEDIAKAN:

1. Untuk buat caramel, masukkan 100 gm gula kastor ke dalam kuali. Masak guna api perlahan sehingga larut dan gelek kuali/kacau sehingga bertukar warna emas keperangan.

2. Alihkan dari api, masukkan air perlahan2 supaya tidak merecik. Kemudian kacau sehingga menjadi licin.

3. Masukkan campuran karamel atau bahan B yg siap tadi ke dalam mangkuk kaca tahan panas, dan biarkan di tepi.

4. Campurkan susu krimer sejat, gula kastor dan telur. Kacau bahan sehingga larut, tapis bahan dan masukkan esen vanilla dan esen kelapa. Gaul rata.

5. Masukkan campuran telur ke dalam caramel yg telah disediakan. Tutup dgn menggunakan sekeping kerajang aluminium.

6. Stimkan puding selama 20 minit atas air mereneh (bukan mendidih) atau sehingga puding telah terbentuk.

7. Biarkan sejuk sekurang2nya 30 minit sebelum terbalikkannya.

No comments:

Post a Comment