
Resepi Biskut Mama Carey
Bahan-Bahan:
200 gm mentega, premium Anchor butter
100 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen Vanilla
260 gm tepung red rose atau tepung gandum*
50 gm tepung jagung*
50 gm susu tepung*
Bahan untuk aising:
1 biji telur putih
90g gula icing
1 sudu besar tepung jagung
Cara Membuat:
Pukul mentega (suhu bilik) bersama gula sehingga putih berkrim, kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga sebati.
Ayak bahan bertanda *. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sehingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan doh seketika didalam peti ais, anggaran 10-15 minit.
Keluarkan doh dan terap dengan acuan kegemaran.
Susun dalam dulang pembakar yang telah di gris atau dilapik dengan baking paper. Bakar kuih selama 10-15 minit, atau separuh masak pada suhu 160 celcius. Sejukkan.
Paipkan atas biskut dengan aising dan corakkan/lorek atas biskut menggunakan chocolate emulco. Bakar kembali selama 7-8 minit.
Cara-cara untuk aising:
Pukul telur putih hingga kembang, kemudian masukkan gula icing dan tepung jagung. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.
0 comments:
Post a Comment