Resepi Biskut Mama Carey

Bahan-Bahan:

200 gm mentega, premium Anchor butter
100 gm gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen Vanilla
260 gm tepung red rose atau tepung gandum*
50 gm tepung jagung*
50 gm susu tepung*
Bahan untuk aising:
1 biji telur putih
90g gula icing
1 sudu besar tepung jagung


Cara Membuat:

Pukul mentega (suhu bilik) bersama gula sehingga putih berkrim, kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Putar lagi sehingga sebati.
Ayak bahan bertanda *. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega tadi sehingga menjadi doh yang lembut.
Rehatkan doh seketika didalam peti ais, anggaran 10-15 minit.
Keluarkan doh dan terap dengan acuan kegemaran.
Susun dalam dulang pembakar yang telah di gris atau dilapik dengan baking paper. Bakar kuih selama 10-15 minit, atau separuh masak pada suhu 160 celcius. Sejukkan.
Paipkan atas biskut dengan aising dan corakkan/lorek atas biskut menggunakan chocolate emulco. Bakar kembali selama 7-8 minit.

Cara-cara untuk aising:
Pukul telur putih hingga kembang, kemudian masukkan gula icing dan tepung jagung. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.

Tagged:

0 comments:

Post a Comment

Aneka Resepi Raya © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org