RESEPI BERBUKA - LAKSA KUALA KANGSAR
Kuahnya lebih cair. Ia diperbuat daripada tepung gandum dan warnanya agak kekuningan.

BAHAN-BAHAN:
1kg laksa tepung gandum
6 ekor ikan kembung
5 tangkai cili kering | dikisar
3 ulas bawang putih | dikisar
3 ulas bawang merah | dikisar
20 gm daun kesum
1 kuntum bunga kantan
5 keping asam keping
Garam secukup rasa
1 liter air

BAHAN HIASAN:
Bawang besar secukupnya
Cili padi secukupnya
Timun secukupnya

CARA MEMASAK:
1. Ikan kembung direbus dan dikisar dengan air secukupnya. Tos dan buang tulangnya.
2. Masukkan ke dalam periuk bersama daun kesum, bunga kantan, asam keping dan garam secukup rasa. Masak sehingga mendidih.
3. Masukkan laksa dan bahan hiasan ke dalam pinggan. Tuangkan kuah di atasnya.

Tagged: ,

0 comments:

Post a Comment

Aneka Resepi Raya © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org