PUDING CINCAU ROSE

Bahan-bahan:
10 gm agar-agar tali/ kering
2 1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair*
1 cawan santan pekat*
1 sudu besar tepung jagung* (bancuh bersama)
3/4 cawan gula
150gm cincau | potong halus/ dadu
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil sirap ros

Cara:
1.Rendam agar-agar tali dalam air selam 30 minit.Toskan
2.Renehkan agar-agar bersama air dan gula.Sesekali dikacau dan pastikan agar-agar betul hancur.
3.Masukkan sirap ros dan garam.Kacau rata.
4.Tuangkan bancuhan santan, susu cair dan tepung jagung ke dalam periuk berisi agar-agar.Kacau menggunakan api sederhana sehingga tampak sedikit mendidih.
5.Tutup api dan tuangkan agar-agar ke dalam acuan/ loyang yang sesuai.Masukkan sedikit demi sedikit hirisan cincau tadi ke dalam loyang yang berisi agar-agar.
6.Sejukkan.

Tagged:

0 comments:

Post a Comment

Aneka Resepi Raya © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org