RESEPI KUIH KERIA GULA MELAKA

BAHAN-BAHAN: - 
300grams keledek (kira-kira dua sederhana) 
1/2 cawan tepung gandum (tambahan untuk tabur) 
1 sudu teh serbuk penaik 
1 sudu teh kayu manis * pilihan
secubit garam secukupnya
minyak untuk menggoreng

Untuk lapisan gula:
1 tiub gula melaka atau 1/3 cawan gula putih
3 sudu besar air

Cara Penyediaan:
1. Kupas, basuh dan potong keledek bentuk kiub kecil. Stim dan setelah masak lenyek. 2. Ayak tepung dan serbuk penaik bersama dan gabungkan semua bahan. Uli hingga menjadi doh yang licin.
3. Anda boleh canai doh ke 1 inci dan menggunakan pemotong donat atau anda boleh membentuk doh saiz bola ping pong, meleperkan dan membuat lubang di tengah-tengah menggunakan jari anda seperti cincin untuk membentuk kuih keria.
4. Panaskan minyak dalam kuali, goreng kuih keria atas api sederhana sehingga kekuningan. Toskan minyak.

Menyediakan salutan gula:
1. Masuk gula atau gula melaka dan air dalam periuk kecil panaskan perlahan-lahan sehingga gula cair. Berhati-hati untuk supaya gula putih tidak menjadi karael, anda hanya perlu sirap gula tebal.
2. Masukkan kuih keria dan salutkan dengan gula. Biarkan sejuk sebelum di hidangkan.

Tagged: ,

0 comments:

Post a Comment

Aneka Resepi Raya © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org