Resepi Puding Buah-buahan

Bahan-bahan

1 cawan tepung jagung
6 cawan air
3 sudu besar susu pekat manis
½ cawan gula pasir
Pewarna kuning, hijau dan merah

Cara memasak

Bancuh kesemua bahan-bahan sehingga mesra. Masak di atas api kecil dan kacau sehingga pekat dan berkilat.
Bahagikan kepada tiga bahagian dan warnakan satu-satu kuning, hijau dan merah.
Tuangkan setiap lapisan ke dalam acuan besar dimulai dengan warna kuning, kemudian hijau dan merah. Sejukkan.
Dihidang bersama kuah puding.

Bahan-bahan kuah puding

1 cawan gula
1 tin susu cair
Air sebanyak ½ tin susu
3 biji kuning telur
Sedikit esen vanilla
Daun pandan – disimpul

Cara Memasak

Pukul kuning telur bersama susu dan air. Tapis dan kemudian campurkannya bersama gula. Kacau sehingga sebati.
Masukkannya di dalam periuk bersama daun pandan dan masak di atas api kecil sehingga pekat. Kacau selalu supaya tidak bergentel.
Angkat dari api apabila sudah pekat dan tuangkan ke dalam mangkuk yang lain untuk disejukkan. Masukkan esen vanila.

Cara Menghidang

masukkan puding dan campuran buah-buahan dalam tin ke dalam mangkuk.
tuang kuah puding ke atasnya sebelum dihidangkan.

Tagged: ,

0 comments:

Post a Comment

Aneka Resepi Raya © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org