RESEPI BERBUKA - KUIH CARA BERLAUK
BAHAN BAHAN

3 cawan tepung gandum
4 cawan santan sederhana pekat
1 biji telur gred A
Beberapa titik pewarna kuning
3/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan di carik2 dan diikat*
1 senduk minyak masak*
Untuk Intinya
300 g daging kisar / daging dicincang2 kecil (rebus sampai empuk)
2 labu bawang besar dihiris halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
1 sudu besar rempah biryani / rempah kari daging
sudu teh gula
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA

Untuk intinya : Tumiskan bawang besar & bawang putih dengan sedikit minyak masak sehingga naik bau, masukkan rempah biryani dan tambah sedikit air supaya tak terlalu kering
Masukkan daging kisar atau daging yang sudah direbus, masakkan sebentar
Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa dan kacau lagi sehingga inti menjadi kering
Untuk bahagian tepungnya, masukkan kesemua bahan2 (kecuali yg bertanda *) ke dalam mesin pengisar dan kisarkan sehingga sebati
Tuangkan ke dalam jag terlebih dahulu untuk memudahkan kerja menuangkan ke dalam acuan itu nanti
Sebelum itu, sapukan minyak masak menggunakan daun pandan yang dicarik & diikatkan ke lubang2 acuan cara supaya tak melekat
Seterusnya, tuangkan adunan tepung ke dalam acuan kuih cara satu persatu sehingga selesai, guna api perlahan & tutup dengan tudung periuk
Keluarkan kuih dengan menggunakan hujung sudu yang nipis.

Tagged: ,

0 comments:

Post a Comment

Aneka Resepi Raya © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org